Pravilnom, kvalitetnom, raznovrsnom i kontroliranom prehranom zaštićuje se zdravlje djece, postiže optimalan rast i razvoj i pridonosi stjecanju pozitivnih prehrambenih navika od najranije životne dobi. Osnovne nauke o zdravoj prehrani je naučavanje o hrani, njenim osnovnim sastojcima, njihovom odnosu i utjecaju na biološku ravnotežu što uključuje i sve biokemijske procese u organizmu. Dobra prehrana je investicija za budućnost. Ako se djeca uče na zdravu hranu razviti će i zdrave prehrambene navike. Prehrambene navike stečene u djetinjstvu ostaju za cijeli život, a ono što je dijete naučilo o prehrani vraća se u obliku zdravlja.
DOBRO JE ZNATI
Očuvanju djetetovog zdravlja doprinosi :
-
pri pripremanju hrane doprinosi minimalno upotrebljavanje soli i začina
-
izbjegavanje unosa u organizam teže probavljivih masnoća (masti)
-
izbjegavanje jedenja rafiniranih šećera i slastica
-
izbjegavanje pijenja gaziranih pića, industrijskih sokova
-
postepeno, s djetetovim odrastanjem, smanjivati pijenje čajeva
-
češće konzumiranje namirnica zasićenih celulozom (mahunarke, voće) koje doprinose sprečavanju zatvora i reguliranju probave
-
izbjegavanje jednoličnosti u prehrani – uzimanje raznovrsne zdrave prehrane
-
poticanje djeteta na igru i fizičku aktivnost
KOLIKO JE KALORIJA DNEVNO POTREBNO DJETETU PREDŠKOLSKE DOBI?
To ovisi o :
-
starosti djeteta
-
njegovoj tjelesnoj težini
-
njegovoj tjelesnoj visini
Pravilo je: 1000 kcal + po svakoj godini života još po, približno, 100 kcal
Npr. dijete dobi 1 – 2 god. = 1100 kcal
dijete dobi 2 – 3 god. = 1250 kcal
dijete dobi 3 – 4 god. = 1400 kcal
dijete dobi 4 – 5 god. = 1600kcal
Kako stvarati pozitivne stavove prema hrani i formirati zdrave prehrambene navike?
-
izborom svježih namirnica
-
pripremanjem ukusnih i hranjivih obroka
-
estetskim i ukusnim posluživanjem hrane
-
ne prisiljavanjem djeteta na jelo već ga sa strpljenjem motivirati i ohrabljivati na jelo
-
s djetetom dogovarati izbor namirnica i jelovnika
-
osobitu pozornost pridavati pripremi i posluživanju novog jela (ukusno, estetski).
Pripremiti dijete za tu novost, te očekivati i prihvatiti mogućnost da će to jelo prvi puta i odbiti. Imati strpljenja za dulje djetetovo prilagođavanje na novinu.
PREHRANA U NAŠEM VRIĆU
Prehrana u vrtiću je raznovrsna, svježa pripremljena od zdravih namirnica. Po načinu pripreme, količini i kalorijskoj vrijednosti prilagođena je djetetovom uzrastu. Priprema se u kontroliranim i higijenskim uvjetima i pod sanitarnim je nadzorom.
Broj dnevnih obroka ovisi o dužini djetetovog boravka u vrtiću.
-
dijete koje u vrtiću boravi između od devet do deset sati dobiva četri (4) obroka / zajutrak, doručak, ručak, užina / i jedan (1) prijepodnevni voćni međuobrok. Time se osigurava oko 85% prehrambenih dnevnih potreba.
-
dijete koje u vrtiću boravi od sedam do osam sati dobiva tri (3) obroka / doručak, ručak, užina / i jedan (1) prijepodnevni voćni međuobrok. Time se osigurava oko 75% prehrambenih potreba.
-
ponosni smo što već godinama dijete/djeca za doručak imaju dvije vrste jela.
OBILJEŽJA PREHRANE U NAŠEM VRTIĆU
-
djetetu omogućavamo izbor između dvije vrste jela za doručak (svakodnevno) i između dvije vrste kruha uz ručak (više puta tjedno)
-
svakodnevno osiguravamo prijepodnevni voćni međuobrok (sezonsko voće)
-
popodnevnu užinu dajemo u obliku u kojem je dijete može ponijeti i doma (u situacijama kada je ne pojede u vrtiću – jogurti obični i voćni, kiselo mlijeko, ab-cultura, puding, razna peciva, banana)
-
rođendanska slavlja, dogovorno vrtić i obitelj, obilježavamo uz svježe i suho voće, voćne pripravke (sok, voćna salata)
Posebni jelovnici
Posebne jelovnike pripremamo :
-
povodom vjerskih blagdana – Badnjak, Čista srijeda, Veliki petak, petkom tijekom korizmenog doba
-
u situacijama obilježavanja nekih narodnih običaja – Fašnik
-
u situacijama nekih slavlja prirode – Jesenska svečanost
-
povodom Dana kruha
Natalija Žmegač, zdravstvena voditeljica