Dodjela priznanja Ekoškolama u Republici Hrvatskoj

     

Sudionici projekta Međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj okupili su se 10. svibnja 2019. na Državnoj svečanosti stjecanja/obnavljanja statusa Ekoškola u 2018./2019. školskoj godini.
Republika Hrvatska, putem Udruge Lijepa Naša, 1999. godine postala je punopravni član ovog programa osmišljenog za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja na području zaštite okoliša i održivog razvoja na razini svih odgojno-obrazovnih ustanova. Intelektualni vlasnik programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE, Danska) utemeljena 1981. godine pri Vijeću Europe.
 
Ciljevi programa Ekoškole su:
  • trajna ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u svakodnevni život korisnika, svih djelatnika odgojno-obrazovne ustanove i lokalne sredine
  • dugoročno smanjenje otpada, ušteda znatne količine vode i energije te uređenje okoliša i života polaznika sa zakonitostima održivog razvoja.
Svaka uključena ustanova svake školske/pedagoške godine mora realizirati 7 metodoloških koraka i svaki korak uredno dokumentirati.
 
Na svečanosti održanoj u Gastro Globusu u Zagrebu promovirana je 19. generacija međunarodnih Ekoškola iz Republike Hrvatske, a Dječji vrtić „Leptir“ kao 11. generacija međunarodne Ekoškole prešao je u srebrni status. Status Ekoškole potrebno je obnoviti svake dvije godine kako bi se dokazala dostignuta razina, te postavili i ostvarili novi ciljevi.
 

Svim Ekoškolama uručene su odgovarajuće povelje (certifikati) Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i Zelena zastava sa znakom Ekoškole.

                                

© 2023 Vrtić Leptir. Sva prava pridržana.